Villieläinten katselu Norjan pohjoisessa

Pohjois-Norja on yksi Euroopan monipuolisimmista villieläinten katselupaikoista, sen yhdistelmä korkea-arktisia maisemia, Atlantin rantaviivoja ja boreaalisia metsiä, jotka suojaavat hämmästyttävän lajin lajeja. Jos unohdat maa-nisäkkäitä luonnonvaraisina, useimmat näkyvät Polar-puistossa (lähellä Setermoen: polarpark.no) tai Namsskogan Familieparkia (Mosjøenin eteläpuolella: familieparken.no).

Jääkarhu Svalbardilla. Kuva käyttäjältä daijithegeek / CC BY SA-2.0

Jääkarhu, Svalbard

Jos Euroopalla olisi suuri viides (viisi karismaattisen mega-faunan lajia, jotka johtavat niin paljon afrikkalaisten safarien toiveiden luetteloita), jääkarhu olisi varmasti johtaja. Muuttuvan maailman sielullinen symboli, jääkarhu ylläpitää jalansijaa Euroopan maaperällä ja merijään Svalbardin saaristossa. Tämä kaukana oleva norjalainen maa, jossa jääkarhuja (3000) on enemmän kuin ihmisiä (noin 2700) ja jossa jäätiköt muodostavat kuusikymmentä prosenttia maan massasta - on lähempänä pohjoista napaa kuin Oslossa, mutta on edelleen Euroopan helpoin osa polaarista pohjoinen. Polar-karhun tunkeutuminen täällä on helpointa tehdä talvella moottorikelkkailussa tai hiihtoretkellä tai kesän veneen retkikunnan suhteellisesta turvallisuudesta Svalbardin ympärysmitan ympärillä. Muista kuitenkin, että Svalbardin historia on täynnä jääkarhun hyökkäysten tarinoita - viimeisin kuolemantapahtuma tapahtui vuonna 2011.

Walrus etsii Svalbardia. Kuva: Smudge 9000 / CC BY-SA 2.0

Walrus, Svalbard

Vahvistus siitä, että Svalbard on kuin missään muualla Euroopassa, on sen saksan väestössä. Svalbardin saksanpähkinä on totta, että se on vaikea laji - sen kasvualueet ovat Karl Prins Forlandetin ja Moffenin saaren syrjäiset saaret. Ja silti walruses nähdään ajoittain pitkin vuoria vuoria lähellä pääkaupunkia Longyearbyen myöhään keväällä tai alkukesällä. Paras mahdollisuus on päiväretken matkalla lähellä hylättyyn venäläiseen Pyramidenin kaivosalueeseen.

Euraasian ilveksen talvella. Kuva: Tom Bech / CC BY 2.0

Euraasian ilveksen ja wolverin, Reisan kansallispuisto

Euraasian ilves, vain Pohjois-Euroopan suuret kissalajit, ja ahma, raju ja karvainen lihansyöjä, asuvat eräillä Norjan pohjoisimmilla kansallispuistoilla. Reisan kansallispuisto, upeat alueet rotkojen ja jään sitomilla metsillä on parhaiten tutkittavissa jalkaisin Sarelvista tai Kautokeinosta. Matkailijoiden vähäinen määrä havaitsee todellisen mahdollisuuden. Stabbursnessin kansallispuisto (koti maailman pohjoisin mäntymetsä) ja Øvre Dividalin kansallispuisto (Setermoenin ja Ruotsin ja Suomen rajojen välillä) tunnetaan myös molemmista lajeista: Øvre Dividalin sanotaan olevan korkein tiheys Euroopassa.

Killer valas lähellä Lofoten saaria. Kuva: Pavel Lunkin / CC BY 2.0

Whale & seal, Andenes

Pohjois-Atlantin vedet ovat kesällä yksi maan rikkaimmista paikoista planktonille. Ja missä on planktonia, löydät varmasti valaat. Andenes, Vesterålenin saariryhmän pohjoiskärjessä, sijaitsee lähellä Euroopan mannerjalustaa ja kahden tai neljän tunnin valaiden katselusafareita, jotka ovat lähteneet satamastaan ​​toukokuun lopusta syyskuun puoliväliin. Vaikka vuosisatojen metsästys on ajaa valaita pois muualta, valaiden tunkeutumismahdollisuudet ovat niin voimakkaita, että ainakin yksi operaattori tarjoaa vapaan toisen matkan, jos et löydä ensimmäistä. Minke, pilot, humpback, sperm ja orca (tappajavalas) ovat kaikki mahdollisuuksia, kun taas tiivisteet ovat lähes taattuja. Operaattoreihin kuuluvat valasafarit (whalesafari.no) ja Sea Safari Andenes (seasafariandenes.no).

Ruskeat karhut, jotka on otettu kameraan Suomessa. Kuva: Arend / CC BY 2.0

Ruskea karhu, Øvre Pasvikin kansallispuisto

Yleisemmin mukana kansanmurhassa Suomen tai Länsi-Venäjän kanssa, ruskea karhu on jotain Pohjois-Norjan myytin olentoa. Norjalaisen maaperän ainoa vahvistettu väestö asuu tässä puistossa Suomen ja Venäjän alueen ympäröimällä ohuella Norjan lohkolla, Kirkkoniemen arktisesta satamasta etelään. Mutta raportit ovat edelleen vaeltamassa ruskeita karhuja Norjan pohjoisessa, erityisesti Øvre Dividalin kansallispuistossa.

Arktinen kettu talvella. Kuva: Emma / CC BY 2.0

Arktinen kettu, Saltfjellet-Svartisenin kansallispuisto

Lähellä toista jääkarhua, kun kyse on arktisista arktisista lajeista, tämä upea kettu on valkoista lumena ja täydellisesti naamioitu talvella, sen pelage on tummempi sävy, kun sää lämpenee. Se löytyy Saltfjellet-Svartisen kansallispuistosta; jalostuspopulaatio asuu tämän upean jäätikkäisen puiston, jossa on arktinen ympyrä, samalla kun se on läsnä myös eteläisemmässä Borgefjellin kansallispuistossa, joka on kova Ruotsin rajan vieressä. Ja arktiset ketut asuvat Svalbardissa, usein nähtynä Longyearbyenissä tai asuinalueen ympärillä, etenkin kesällä.

Ei niin täydellisesti naamioitu hirvi. Kuva: Billy Idle / CC BY SA-2.0

Moose / Elk, Andøya

Yksi helpoimmista lajeista Keski- ja Etelä-Norjassa, hirvi tai hirvi (ELG norjaksi) säilyttää pohjoisen jalan tai kaksi. Kesä on aika ottaa Andøy Friluftssenterin (andoy-friluftssenter.no) tarjoama hirviä katsova safari Buksnesfjordissa, 63 km Andenesista etelään Vesterålenin saaristossa. Vähemmän ujo kuin useimmat suuret pohjoismaiset lajit (mikä on hämmästyttävä, koska hirvi hampurilaiset nauttivat Norjasta), hirvi näkyy parhaiten valokeilassa välittömästi auringonlaskun jälkeen..

Poro, kuvassa Norjan Barentsburgin lähellä. Kuva Kitty Terwolbeck / CC BY 2.0

Poro, Svalbard

Porot ovat yleisiä näkymiä kaikkialla Norjan pohjoisessa, niin paljon, että ne ovat usein tieliikenteen vaara monilla pohjoisilla teillä. Suurin osa pohjoisen norjalaisen poron omistajista on kotimaisia ​​saamelaisia. Metsäpeurat kulkevat etelään Hardangervidda, Reinheimen, Femundsmarka ja Rondane Norjan kansallispuistoissa. Pohjoisessa villi havainnointi edellyttää matkaa Svalbardiin, jonka porot ovat lyhyempiä, valkoisempia ja enemmän kyykkyjä kuin mantereella. Tämä johtuu siitä, että he ovat geneettisesti sidoksissa kaukaisiin kanadalaisiin serkkiinsa, vaikka jotkut ovat löytäneet venäläisiä tunnisteita - heidän täytyy kävelemään vapaasti jään yli.

Atlantin puffin, Vesterålen. Kuva käyttäjältä Billy Idle / CC BY-SA 2.0

Puffins, Bleik, Lovund & Svalbard

Siellä on jotakin puffiineista ja niiden klovni-kaltaisista kasvoista, jotka tekevät niistä arvokkaita monien norjalaisten lintujen tarkistuslistojen havaintoja. Svalbardin fjordeista ulos tulevat yksittäiset puffiinit tai pienet ryhmät nähdään kesällä veneilyn retkistä Pyramideniin ja Barentsburgiin - nähdäksesi yksinäisen puffin lähellä jäädyttäviä arktisia vesiä on olennainen osa puffin-tarinaa. Mutta jostain toisesta kokemuksesta harkitse matkaa Bleikiin, pieneen kylään Andenesin eteläpuolella Vesterålenissa. Kesäkuun alusta elokuun puoliväliin Puffin Safari (puffinsafari.no) kulkee veneretkiä jalostuskolonioihin, joissa kesällä pesivät poikkeukselliset 150 000 paria. Muualla, keskellä saarta, joka sijaitsee vain vähän napapiiriltä, ​​Lovundin saaret juhlivat 14. huhtikuuta päivänä, jolloin 200 000 puffiinia palaa saarelle pesäkseen elokuun puoliväliin saakka.

Gjesværin kylttien siirtomaa. Kuva: Chris Shervey / CC BY 2.0